Διαταραχές εμμήνου ρύσεως

diataraxes emmhnou rysevs

Φυσιολογικός ορίζεται ο κύκλος όταν από την 1η μέρα της εμμήνου ρύσεως έως την 1η μέρα της επόμενης έμμηνου ρύσεως μεσολαβούν 21-35 μέρες, χωρίς όμως να υπάρχει μεγαλύτερη διακύμανση από 4 μέρες από κύκλο σε κύκλο. Όταν δεν συμβαίνει αυτό, τότε λέμε ότι έχουμε διαταραχές εμμήνου ρύσεως (περιόδου).

Οι διαταραχές εμμήνου ρύσεως είναι συχνές στην εφηβεία και συνήθως υποχωρούν με την ενηλικίωση.

Οι διαταραχές της εμμήνου ρύσεως είναι συχνές επίσης στην περιεμμηνόπαυση.

Η συνηθέστερη αιτία διαταραχών εμμήνου ρύσεως σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας είναι το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Και άλλες ορμονικές διαταραχές προκαλούν διαταραχές στην έμμηνο ρύση, όπως για παράδειγμα η αυξημένη προλακτίνη και οι διαταραχές της λειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα.

Για τη διαφορική διάγνωση και την επιλογή της κατάλληλης θεραπείας αρκεί συνήθως ένα λεπτομερές ιστορικό και ένας μικρός αριθμός κατάλληλα επιλεγμένων ορμονικών εξετάσεων, όπως η μέτρηση FSH, LH, TSH και προλακτίνης, αλλά και άλλων ορμονών εξετάσεων αν χρειαστεί. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να γίνει ένα υπερηχογράφημα μήτρας ωοθηκών.

Η Ενδοκρινολόγος Ελένη Κούστα έχει εξειδικευθεί στην Αναπαραγωγική Ενδοκρινολογία (Ενδοκρινολογία της γυναίκας) και στην Παιδιατρική Ενδοκρινολογία. Είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών.