Διαταραχές θυρεοειδούς

O θυρεοειδής αδένας που είναι ο μεγαλύτερος ενδοκρινής αδένας του ανθρώπινου σώματος, βρίσκεται στην πρόσθια περιοχή του τραχήλου και πήρε το όνομά του λόγω του σχήματός του, καθώς μοιάζει σαν θυρεός (έμβλημα σε σχήμα ασπίδας). Μέσω των ορμονών που εκκρίνει επηρεάζει πολλές μεταβολικές διεργασίες στο σώμα.

Οι διαταραχές του θυρεοειδούς ποικίλλουν. Συχνή είναι η διόγκωση του θυρεοειδούς που λέγεται βρογχοκήλη και συνήθως δεν συνοδεύεται από διαταραχή στην λειτουργία του αδένα. Μπορεί να εμφανιστούν μορφολογικές διαταραχές, όπως οι όζοι του θυρεοειδούς (πρηξίματα), οι οποίοι είναι αρκετά συχνοί. Οι όζοι μπορεί να είναι καλοήθεις και να μην επηρεάζουν την λειτουργία του θυρεοειδούς, κάποιες φορές όμως μπορεί να υπερεκκρίνουν ορμόνες (τοξικά αδενώματα) ή να κρύβουν μικροκαρκινώματα, που απαιτούν εξειδικευμένη αντιμετώπιση.

Οι πιο συνηθισμένες διαταραχές του θυρεοειδούς περιλαμβάνουν την μη φυσιολογική παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών. Η ανεπαρκής παραγωγή ορμονών οδηγεί σε υποθυρεοειδισμό και χρειάζεται θεραπεία με θυροξίνη. Συνήθως οφείλεται στην παραγωγή αντισωμάτων ενάντια στον θυρεοειδή.

Η υπερλειτουργία του θυρεοειδούς, που επίσης οφείλεται σε αντισώματα έναντι του θυρεοειδούς, λέγεται νόσος του Graves και μπορεί να συνοδεύεται από εξόφθαλμο.

Η φλεγμονή του θυρεοειδούς, που λέγεται υποξεία θυρεοειδίτιδα, είναι πολύ σπάνια και οφείλεται σε έναν ιό που επηρεάζει τον θυρεοειδή. Προκαλεί έντονο πόνο στην περιοχή του θυρεοειδούς και μερικές φορές πυρετό και μπορεί να αργήσει να διαγνωστεί. Μπορεί να προκαλέσει παροδικό υπερθυρεοειδισμό, όχι λόγω υπερλειτουργίας του θυρεοειδούς, αλλά λόγω του ότι «διαρρέουν» οι αποθήκες των ορμονών.

Η Ενδοκρινολόγος Ελένη Κούστα έχει εξειδικευθεί στην Αναπαραγωγική Ενδοκρινολογία (Ενδοκρινολογία της γυναίκας) και στην Παιδιατρική Ενδοκρινολογία. Είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών.