Θυρεοειδοπάθειες κύησης

Στην διάρκεια της κύησης είναι σημαντική η καλή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, κυρίως για την σωστή ανάπτυξη του εμβρύου, αλλά και για την καλή έκβαση της εγκυμοσύνης.

Οι θυρεοειδικές ορμόνες είναι απαραίτητες για την σωστή ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του εμβρύου. Δεδομένου του ότι στο έμβρυο ο θυρεοειδής αδένας ωριμάζει περίπου την 10-12 εβδομάδα της κύησης και αρχίζει να παράγει θυρεοειδικές ορμόνες περίπου στη 16η εβδομάδα κύησης, το έμβρυο χρειάζεται τις θυρεοειδικές ορμόνες της μητέρας για να αναπτυχθεί.

Ο έλεγχος των θυρεοειδικών ορμονών της μητέρας είναι απαραίτητος στην αρχή της εγκυμοσύνης και πρέπει να επαναλαμβάνεται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ο υποθυρεοειδισμός, αλλά και ο υπερθυρεοειδισμός της μητέρας, αν μείνουν αθεράπευτα, συσχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο αποβολών και άλλων διαταραχών στην κύηση. Τα παιδιά μητέρων με αθεράπευτο υποθυρεοειδισμό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πιθανόν να εμφανίσουν διαταραχές στις γνωσιακές λειτουργίες στο μέλλον.

Η Ενδοκρινολόγος Ελένη Κούστα έχει εξειδικευθεί στην Αναπαραγωγική Ενδοκρινολογία (Ενδοκρινολογία της γυναίκας) και στην Παιδιατρική Ενδοκρινολογία. Είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών.